„Anna, uvařila tu bílou polévku, budeme mít hosty!“ A naše pra-babička Anežka, skvělá kuchařka, tehdy ve službě ve Vídni, dál šířila slávu valašské kyselice.
Varianta ze Zlínska je jednoduchá, neobsahuje zelí ani různá vylepšení, však náš příběh pochází ještě z doby Rakousko-Uherska. To pro případné kritiky, hájící tu svou variantu.
Suroviny:
Na 1 l vody:
- 500 g brambory nakrájené na kostičky
- sůl, kmín, kopr v nějaké formě
- kelímek kyselé smetany, mléko a hladká mouka dle potřeby
Postup:
Do vody dát uvařit brambory se solí a kmínem. Až změknou, přilít nejlépe lák z okurek, nebo třeba ocet či citron. Ale ten lák je nejlepší, i kvůli tomu kopru.
Pak na chvíli odstavit a přidat smetanu dobře rozmíchanou s trochou mléka a 1 nebo 2 lžícemi hladké mouky. Rozkvedlat a krátce povařit. Brambory polévku zahustí, není třeba tolik mouky. Nakonec dochutit, případně přidat trochu vody, ale opatrně, ať polévka nezřídne. Do hotové kousek másla.
A ještě něco: do polévky už na talíři přidáváme tak půl lžičky dobré sladké papriky, vyzkoušejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat