neděle 20. prosince 2015

Opilý františkán (Ožralý francek)

Moučník Opilý františkán, na jadrném Valašsku známý jako Ožralý francek, je vhodný pro maximalisty, kteří pečou velkoryse. Naplní poctivý plech a výsledných čtverečků bude opravdu hodně. 

Variant je více, tato je ještě poměrně střídmá, nemyslete si. Doporučuji upéct těsně před Vánocemi, ať nevyprchá ta spousta rumu, kterou tam dáme. A i tak pořádně zabalit.


Suroviny:


  • 250 g hera nebo máslo
  • 250 g cukr moučka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g polohrubá mouka
  • hrst mletých oříšků
  • je možno přidat trošku prášku do pečiva, ale není nutné

Náplň:


  • 250 g cukr moučka
  • 250 g mleté ořechy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rum podle potřeby, docela dost

Poleva:


  • 100 g čokoláda na vaření
  • 125 g 100% tuk omega
  • 50 g kakao

Postup:

Heru, cukr, žloutky utřít. Přidat kakao, mouku, ze 4 bílků sníh a oříšky. Těsto je poměrně tuhé, ale to není na škodu. Dát upéct, vychladit. Pak potřít tenkou vrstvou pikantní marmelády. Na ni přijde náplň z cukru, ořechů a rumu, raději hustší, a pěkně urovnat. 

Mezitím opatrně rozpustit tuk s čokoládou a kakaem, nesmí být horký. Pokud si úplně nevěříte, raději ve vodní lázni. Dobře rozmíchat, vlažnou polevu nalít na moučník a hbitě urovnat, nebo vám ve chvíli ztuhne do roztodivných tvarů. 

A ještě rada: před úplným ztuhnutím je dobré na celém plechu polevu lehce nakrojit do tvaru těch čtverečků, asi tak 2 × 2 cm (nůž často namáčet do horké vody). Podle potřeby pak budete dokrajovat. Pokud byste nechali polevu úplně ztuhnout, při krájení se poláme, to dělá ta pružná vrstva pod ní. Okraje jsou neúhledné, je dobré je odkrojit, on už se o ně někdo postará.

Žádné komentáře:

Okomentovat