sobota 21. listopadu 2015

Bezinková limonáda – vzpomínka na léto

Zkombinovala jsem několik receptů a tento mi vyhovoval nejvíc. 

Spěchala jsem s dokončením své limonády, která mi vesele kvasila na slunci, a dopadlo to dobře. Takže až přijde čas bezového květu, můžete mě následovat, je to jednoduché.



Suroviny:


  • 5 l převařená voda
  • 15 až 20 květů bezu
  • 750 g cukr
  • 2 citrony s kůrou, bez pecek, nakrájet

Převařenou vodu částečně ochladit, rozmíchat v ní cukr, přidat ostatní suroviny. Dát do 5l láhve (a jedné menší, je toho více), uzavřít pomocí pergamenu nebo celofánu a nechat na slunci kvasit po dobu 8 dní. (Kvašení je nutné, musí totiž vzniknout mírně perlivý nápoj.) Pak přefiltrovat, stočit do lahví, uzavřít a dát do chladu, ledničky nebo sklepa. Během pár dní se limonáda vyčistí, i když pitná (a chuťově vynikající) je hned. Doporučuji přidat do sklenic ještě trochu citronové šťávy, příp. ještě zředit vodou. A vychladit!
 
Pár květů, které potřebujete na tuto limonádu, najdete na každém bezovém keři.

Žádné komentáře:

Okomentovat