sobota 21. listopadu 2015

Štola či mazanec na sváteční dny

Štola patří k Vánocům a mazanec je velikonoční, přitom recept používám stejný, jen tvar se liší.




Suroviny:


  • 400 g polohrubá mouka
  • 1 kypřicí prášek 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 150 g cukr moučka 
  • 200 g máslo
  • 250 g měkký tvaroh
  • 2 vejce 
  • kůra a šťáva z 1 citronu 
  • 150 g kandované ovoce 
  • 100 g rozinky
  • 50 g vlašské ořechy
  • 50 g oloupané mandle
  • 40 g máslo na potření 
  • cukr moučka na posypání 

Postup:


Mouka, prášek, cukry, máslo, tvaroh, vejce, citronová kůra a šťáva jsou na základní těsto. Do něho postupně zapracovat kandované ovoce, rozinky, ořechy, mandle. Blíží-li se vánoční svátky, vytvarovat válec, ten pak zploštit a přeložit do tvaru štoly. A před Velikonocemi prostě vytvořit bochník neboli mazanec. Péct při 160 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Pak hned potřít rozpuštěným máslem a hojně posypat cukrem. 

Tento moučník je vynikající čerstvý, ale stejně tak i za dva týdny vydrží prostě dlouho (když ho ovšem dobře schováte před svými brtníky).

Žádné komentáře:

Okomentovat