Suroviny:
- 400 g polohrubá mouka
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukr moučka
- 200 g máslo
- 250 g měkký tvaroh
- 2 vejce
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 150 g kandované ovoce
- 100 g rozinky
- 50 g vlašské ořechy
- 50 g oloupané mandle
- 40 g máslo na potření
- cukr moučka na posypání
Postup:
Mouka, prášek, cukry, máslo, tvaroh, vejce, citronová
kůra a šťáva jsou na základní těsto. Do něho postupně zapracovat kandované
ovoce, rozinky, ořechy, mandle. Blíží-li se vánoční svátky, vytvarovat válec,
ten pak zploštit a přeložit do tvaru štoly. A před Velikonocemi prostě
vytvořit bochník neboli mazanec. Péct při 160 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Pak hned potřít
rozpuštěným máslem a hojně posypat cukrem.
Tento moučník je vynikající
čerstvý, ale stejně tak i za dva týdny – vydrží prostě dlouho (když ho ovšem dobře
schováte před svými brtníky).

Žádné komentáře:
Okomentovat