sobota 21. listopadu 2015

Mandlové kostky – stálice na vánočním stole

Moje sbírka receptů na vánoční cukroví je přebohatá. Dnes vybírám skutečnou bombu (bohužel i kalorickou), a to mandlové kostky.




Během přípravy vás asi občas popadne pocit marnosti, ale nezoufejte, nakonec budou kostky krásné! (Ne)pečení doporučuji až těsně před Vánocemi.

Suroviny na marcipán:


  • 100 g mandle (spařené, oloupané, usušené, pomleté)
  • 150 g cukr moučka + trochu vody přidávat opatrně, těsto musí být tuhé, ale musí jít rozválet. Rozdělit na dvě poloviny. 
Marcipán si dělám vlastní, je lepší než kupovaný a hezky bílý.

Náplň:


  • 100 g čokoláda na vaření a 100 g máslo (opatrně rozpustit)
  • 80 g cukr moučka + vanilkový cukr
  • 50 g pomleté dětské piškoty
  • trochu rumu (klidně přidat)

Postup:


Marcipán rozválet na dvě placky. Po dobrém to nepůjde, nejvíce se mi osvědčil pečicí papír, placku mezi dva papíry. Pokusit se o přibližně podobné placky, což se stejně nepovede, ale nebojte, ten "odpad" okamžitě zmizí, rodina už se postará. 

Mezi dvě placky vložit částečně vychlazenou náplň. Musí být polotuhá, aby šla namazat, ale přitom držela formu. Vznikne nevzhledný útvar, takže lehce srovnáme přes papír válečkem, jemně okrájíme, až vznikne něco jako čtverec či obdélník. Ihned nakrájíme ostrým nožem, který často namáčíme v horké vodě, na čtverečky max. 2 × 2 cm (je to kalorická bomba a také ozdoba mezi cukrovím, ač vám to tak zatím ještě moc nepřipadá).
 
Nakonec kostky namáčíme částečně, třeba jedním nebo dvěma rožky, v čokoládové polevě, pokud možno doma vyrobené. Já používám níže uvedenou.

Poleva pro široké použití (recept od skvělého profesionála):

  • 100 g čokoláda na vaření
  • 125 g ztužený tuk (nejlépe omega na polevy)
  • 50 g kakao

Opatrně rozpustit, chladit, když poleva začíná trošku tuhnout, namáčet kostky a pokládat je na pečicí papír. Po ztuhnutí dát nejlépe do kovové krabice a ještě balit jednotlivé vrstvy do alobalu, ať kostky neoschnou a nevyprchá rum. A schovat!


Žádné komentáře:

Okomentovat