Vánoce jsou už blízko a na jejich počest uvádím jako první recept na domácí čokoládu. Traduje se, že snad pochází z doby baroka. Rozhodně je cenným dědictvím naší rodiny už po generace.
Kdo četl knihu Polyanna, možná
si vzpomene, jak tato dívenka ráda pekla kokosové pusinky, protože zažívala
dobrodružství – nikdy nevěděla, jak to dopadne. A stejné je to i s naší
čokoládou! Dělám ji už asi 45 let. Vždy používám perfektní suroviny,
vždy přesně dodržím postup, což je nutné, a možná v polovině
případů skončím, jak se říká, na štítě. Někdy se čokoláda srazí, někdy
nejde vyklopit, a pak najednou vyjde jako malovaná. A zas mám
motivaci!
Tak, teď už jen doufám, že se vám čokoláda povede a bude chutnat jako nám. Ani to však nemohu zaručit. Tím jsem se pojistila proti možnému propadáku – a začínáme!
Suroviny (velká dávka):
- 450 g cukr moučka
- 100 g kakao (kvalitní)
- 100 g škrobová moučka (solamyl)
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu (ne více!)
- 450 g tuk ve složení: 200 g máslo a 250 g 100% tuk omega "na polevy"
Postup:
Tuk pomalu rozpustit, musí být pořád jen vlažný, ještě mírně ochladit. Suchou směs promíchat a prosít (nutné!), přidat rum, smíchat s tukem a ve vodní lázni zvolna zahřívat. Hmota se nesmí přehřát! Stále míchat a hlídat, a až čokoláda získá správnou chuť bez škrobu a je přiměřeně řídká, radši vyjmout z vody a plnit do připravených formiček. Pořádně vychladit! Vyklápění je vždy dobrodružství. Doporučuji dýchnout na formičku a pořádně klepnout, nejlépe na podlaze.Tak jsem odhalila všechny své triky, jak uspět. Ještě vám poradím: kdyby se čokoláda "srazila", nahoře by se začal oddělovat tuk. V tomto případě je jediná možnost přidat trochu mléka. Už je to sice "jen" mléčná čokoláda, ale lepší než nic.
Nenechte se odradit, vyzkoušejte to, když se čoko povede, stojí za to! (Na fotce je samozřejmě ta povedená.)

Žádné komentáře:
Okomentovat